onsdag 30 november 2016

Del 2. Alla stängda gallerier. P1 Kulturnytt.

Antalet privata konstgallerier i Göteborg har minskat stadigt under de två senaste decennierna. Sedan 2005 har 13 gallerier stängt, livslängden för många av de som öppnat har varit kort, och gallerierna blir färre och färre. Det visar en ny utredning som presenteras under Göteborgs kulturkalas ikväll. 
Bakom undersökningen och dess tillhörande konstutställning står konstnären och curatorn Stefan Karlsson. Han beskriver läget som en katastrof men menar samtidigt att det kanske har blivit dags att hitta nya sätt att visa och sälja konst på.
– Gallerier stänger lika fort som de öppnar, säger han.
Stefan Karlsson beskriver orsaken till att de privata och kommersiella gallerierna i Göteborg har minskat som en ond cirkel, med högre hyror, konstnärer som flyttar på grund av begränsat utrymme, och ett intresse från allmänhet och medier som minskat i takt med att platserna för konst blivit färre.
Bilden delas av Marianne Oijens, som drev ett galleri i Göteborg från 1985 tills hon blev tvungen att stänga på grund av hyreshöjning och försämrad försäljning 2011. Då hade intresset för stadens privata gallerier minskat under flera år, berättar hon. Många köpare åker istället till Stockholm.
– Jag är göteborgare, men ibland har jag en hatkärlek till staden. Varför ställer man inte upp? Och det har ju blivit sämre och sämre för gallerier och konstnärer att få sålt och betalt, säger Marianne Oijens.
Stefan Karlsson tror att galleridöden i Göteborg kommer att fortsätta, eftersom flera av de privata gallerier som finns kvar drivs av en äldre generation. Bland de yngre är det vanligare med konstnärsdrivna eller tillfälliga konstgallerier, menar han.
Men på så vis visas ju konst, och om det är den nya vägen: vad är problemet med att de privata gallerierna stänger?
– De etablerade, stora gallerierna som jobbar långsiktigt med konstnärerna, de jobbar just långsiktigt. De tar in en konstnär, skapar kontakter med konstsamlare och är med på internationella mässor.
Men samtidigt är det just "nya vägar" han vill diskutera, även för de privata gallerierna - istället för bristen på pengar och mediebevakning.
– Det är för uttjatat, vi måste hitta nya vägar. Vi behöver inte de här flotta rummen, vernissageminglet… Man får gå utanför de traditionella banorna för att se hur vi kan ta tillbaka konsten till Göteborg och skapa nya plattformar.
Frågan om framtiden för de privata gallerierna i Göteborg diskuteras ikväll vid en öppen debatt och utställningen "Alla stängda gallerier i Göteborg" på Galleri Thomassen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar